Selecteaza limba ENG RO
Salut, vizitator !
Cauta job
Categorii

Platformele online de recrutare

Pe piata actuala a muncii, modalitatile de recrutare s-au modificat fata de cele prezentate in manualele clasice de Resurse Umane. Dezvoltarea Internetului a favorizat evolutia instrumentelor online de recrutare, facilitand contactul persoanelor ce isi cauta locuri de munca cu angajatorii interesati.

Printre cele mai de succes site-uri de recrutare din Romania, putem mentiona  eJobs, BestJobs, Hipo, Findjob, Netjob sau Cariere Online, care se bucura de o activitate foarte crescuta, avand in vedere ca un om in cautre de loc de munca trimite mii de CV-uri in decursul unui an. Statisticile ingrijoratoare leaga rata mare a somajului de numarul foarte mare de aplicatii online la joburi, prin intermediul platformelor de recrutare. Companiile care ofera locuri de munca sunt de asemenea conectate acestor site-uri, care, contracost, le ofera o lista de candidati pentru anumite postul libere. 

Este important de amintit ca un CV corect, adevarat si actualizat creste sansele de reusita ale site-urilor de recrutare, doarece companiile primesc informatii ce le sunt necesare in verificarea profilului candidatilor si a fisei de post. Pe langa baza imensa de date ce contine joburi, companii si candidati, site-urile de recrutare ofera un serviciu de newsletter ce contine articole, recomandari si statistici utile abonatilor. Posibilitatea de a primi informatii din domeniile de interes ale fiecaruia sporesc posibilitatea de a gasi locuri de munca, iar accesibilitatea ce caracterizeaza Internetul face acest proces mult mai usor.

Studiile arata ca cele mai multe CV-uri si scrisori de intentie sunt trimise luni si marti, site-ul BestJobs inregistrand in cateva zile peste 270.000 de aplicatii. In weekend, densitatea lor cade, dar nu de tot, pentru ca mare parte din cei care isi cauta un loc de munca aplica intensiv la joburi din diverse sectoare de activitate, in speranta angajarii. 

Utilizarea acestor platforme de recrutare devine din ce in ce mai populara printre romani, dar, din pacate, un studiul la nivel european releva faptul ca abia 5 % din userii de Internet aplica la joburi prin intermediul acestor site-uri. In concluzie, studiul arata ca Romania se situeaza pe ultimul loc din punct de vedere al numarului persoane care aplica la locuri de munca prin intermediul platformelor online de recrutare, datorita lipsei de Internet sau de incredere in acest mod de selectie.