Selecteaza limba ENG RO
Salut, vizitator !
Cauta job
Categorii

Fonduri Europene pentru reconversie profesionala

Fondul Social European a alocat fonduri pentru dezvoltarea resurselor prin Programul de Reconversie Profesionala in Domeniul Administratiei si Serviciilor Publice din anumite zone ale Romaniei,  urmarind sa integreze pe piata muncii persoane care nu mai au locuri de munca prin diferite masuri de pregatire, informare si cercetare a pietei angajatorilor.

Perioada de implementare a programului este de 3 ani, fiind in vigoare pana in luna august a acestui an, timp in care s-au investit aproximativ 12.000.000 lei noi pentru somerii localizati in urmatoarele zone : Bucuresti-Ilfov, Sudul, Sud-Estul, Sud-Vestul si Vestul tarii. Partenerii care au facilitat crearea si implementarea acestui proiect sunt in principal centrele Regionale de Formare Continua din Bucuresti, Constanta, Calarasi si Craiova, alaturi de o companie si o fundatie universitara. 

Programul de Reconversie Profesionala in Domeniul Administratiei si Serviciilor Publice isi propune sa intocmeasca trei cercetari de piata ce pot oferi un diagnostic al numarului de locuri de munca existente, in legatura directa cu nevoia de specializare identificata in fiecare dintre zonele vizate pentru domeniul administratiei si al serviciilor publice. Pe baza acestor studii, proiectul dispune de 100 de programe de reorientare profesionala pentru mai mult de 1500 de persoane care isi cauta de lucru in acest domeniu. 

Proiectul presupune de asemenea realizarea unei campanii crestere a awearness-ului privind problema somajului, instaurarea unor cluburi de job cu traininguri specializate si dezvoltarea unei platforme online pentru a facilita accesul celor interesati la toate informatiile de care au nevoie. In cadrul programului, tehnologia new media joaca un rol important, deoarece initiatorii proiectului doresc sa puna bazele unui portal de e-learining pentru promovarea  celor mai noi metode de invatare continua si specializare in deomniu administratiei publice. 

In concluzie, acest program de reconversie profesionala se afla in plina desfasurare, avand misiunea nobila de a contribui la rata somajului din Romania, ajunsa la 5,59%, ce pozitioneaza tara noastra pe locul 19 in Uniunea Europeana.  Numarul somerilor se apropie de 500.000 de persoane, conform statisticilor publicate de Autoritatea Nationala de Ocupare a Locurilor de Munca. 40% dintre acesti someri primesc indemnizatie, in timp ce restul nu primesc niciun venit, asadar reorientarea profesionala poate fi o optiune interesanta pentru persoanele aflate in cautare de locuri de munca.