Selecteaza limba ENG RO
Salut, vizitator !
Cauta job
Categorii

Deblocarea fondurilor europene pentru dezvoltarea resurselor umane

Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane este unul dintre programele finantate prin Fondul Social European pe perioada 2007-2013 si gestionat de catre Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. La inceputul lunii august a anului trecut, Comisia Europeana hotarat in urma unui audit blocarea finantarii acestui proiect ca urmare a implementarii defectuase a proiectului pe piata de locuri de munca.

Un nou audit a fost derulat in noiembrie 2012, insa rezultatele a fost neconcludente, urmand ca oficialii Comisie Europene sa solicite un nou audit in prima luna a acestui an. In consecinta, s-a luat decizia de a debloca fondurile pentru dezvoltarea gradului de ocupare a fortei de munca in Romania, fiind achitate cereri de rambursare de aproape 150 de milioane de euro. Romania nu ramane nepedepsita, deoarece la aceste sume vor fi aplicate corectii financiare de pana la 25 %, pentru nereguli de genul suplimentarii salariilor din cadrul Autoritatile de Management cu bani din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Acesta este destinat exclusiv investitiilor in capital uman, in crearea de noi locuri de munca si in imbunatatirea conditiilor de educatie si formare, eficientizand misiunea administratiilor publice la nivel local, regional si national. 

Porgramul POSDRU vizeaza dezvoltarea si cresterea competitivitatii capitalului uman, incurajand dreptul la formare si educatie, simplificarea birocratiei pentru intreprinderi mici si antreprenoriatul in industrii cu potential. Printre obiectivele cele mai importante se afla deblocarea accesului tinerilor la locuri de munca bine platite si dezvoltarea oportunitatilor de reorientare si reintegrare profesionala, atat in mediul urban cat si in cel rural. Acest program urmareste sa promoveze invatarea continua, cercetarea stiintifica si cultura antreprenoriala, domenii nu foarte exploatate in Romania. 

Pana la sfarsitul primei luni din 2013, programul a determinat aplicatia de peste 10.000 de proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane, iar auditul UE releva ca valoarea fondurilor ce vor fi alocate ajung la  peste 3 milioane de euro. Comisia Europeana va derula inca doua procedee de audit privind implementarea programelor finantate din Fondul Social European, iar Autoritatile de Management din Romania si reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene declara ca spera in rezultate mai bune, ce vor determine oficialii europeni sa renunte si la aplicarea corectiilor temporare de 25 %.