Selecteaza limba ENG RO
Salut, vizitator !
Cauta job
Categorii

Ce inseamna luna de proba?

Dupa interviuri si negocieri, ati inceput perioada de lucru la noul loc de munca. Multe firme prefera sa stabileasca o perioada de proba al carei scop este, conform Codului Muncii, “verificarea aptitudinilor salariatului“. Legal, aceasta perioada nu poate sa depaseasca 90 de zile pentru functiile executive sau 120 de zile pentru posturile de conducere. Perioada de proba va fi socotita ca vechime in munca, iar pe timpul acesteia, veti avea toate drepturile si toate obligatiile pe care le presupune statutul de angajat. De asemenea, in articolul 31 din Codul Muncii  se prevede faptul ca “Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. “

 

Efectiv, aceasta perioada este una de verificare si de acomodare. In primul rand, angajatorul verifica daca noul angajat are intr-adevar abilitatile mentionate la recrutare, iar angajatul cunoaste compania si se obisnuieste cu valorile si specificul acesteia. De aceea, este bine ca in aceasta perioada sa puneti cat mai multe intrebari despre activitatea dumneavoastra, despre procedurile si tehnicile de lucru folosite. De asemenea, este bine sa fiti sociabil cu noii dumneavoastra colegi, sa comunicati cu ei inclusiv in momentele de relaxare, cum ar fi pauza de pranz sau eventualele teambuilding-uri. Masura este cheia relatiilor de serviciu reusite, asa ca incercati sa nu deveniti prea familiar!

 

In unele companii, in perioada de proba se stabilesc obiective care trebuie indeplinite si care sunt puncte pe grilele de evaluare. Acordati-le atentie maxima si incercati sa le indepliniti cat mai bine. De asemenea, fiti pregatit sa dati un feedback celor din departamentul de HR sau chiar sefului, in momentul in care va vor intreba cum vedeti dumneavoastra activitatea in interiorul companiei. Astfel, va veti putea demonstra gradul de cunoastere al atributiilor si gradul de interes pe care il aratati noului loc  de munca.